Felszentelték a Rozália Házat

2023.09.16

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szegedi Szent Rozália Szolgálat.

"A Hálaadás és a köszönet ideje van most." – indította beszédét Szaplonczay Miklós Görögkatolikus Parókus 2023.09.16.-án a Palermói Szent Rozáliáról nevezett Rozália ház ünnepélyes felszentelésén. Nyitóbeszédében felidézte a Szent Rozália Szolgálat múltját, mely egy alig 12 négyzetméteres irodában kezdődött 2011-ben, s költözött a szolgálat bővülésével egyre többször az évek alatt. Az alapvetően többségében idősek ellátásával foglalkozó szolgálat mindig igyekezett a beérkező igényekre reagálva új szolgálatásokat biztosítani, de amikor egy munkahelyi bölcsőde igénye merült fel, úgy tűnt ez már megoldhatatlan a számukra. Ekkor jött valaki, aki felajánlotta családi házát a szolgálat részére - folytatta megemlékezését a parókus úr, majd köszönetet mondott az ajándékozónak, a szolgálat dolgozóinak, és mindenkinek aki segítségével hozzájárult, hogy egyre többet tudjanak tenni nem csak közösségük időseiért, de a Szegeden és vonzáskörzetében élőkért.

Ezt követően Haág Zalán önkormányzati képviselő is köszöntötte a jelenlévőket, s elmondta, példaértékűnek tartja a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség összefogását, kitartását, lelkiismeretes munkáját.

Képviselő úr szavait követően a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalának főhelynöke Dr. Seszták István beszédében bemutatta mit jelent az egyház számára a krisztusi szolgálat megnyilvánulása, mely nem merül ki az örök tanitói szerepben, de jelenlét, segítség, cselekedet különböző szervezeteken keresztül. Folyamatos oda figyelés az élet minden területére a gyermekektől a legidősebbekig.

Beszédét követően pedig megkezdte az ünnepélyes felszentelést, melynek során a ház falait olajjal megkenve kért üdvöt a Rozália Ház dolgozói és mindenki számára, aki az épületbe betér.

A szertartást követően a Szent Rozália Szolgálat vezetője Kondé Ágnes metaforikus gondolatokkal mondta el ünnepi beszédét, "apró lélekköveknek" nevezve minden olyan jó cselekedetet mely elősegítette e mérföldkő eljövetelét. Ünnepi beszédének fókuszát arra irányította, mennyire fontos hinni abban, hogy ott, ahol az ember emberrel tud, képes és akar találkozni, ott csodák születhetnek.

Ilyen találkozások hozták létre és tartják életben szervezetüket, az ilyen találkozások adnak teret, erőt a tovább fejlődésre. Majd pedig meginvitált minden jelenlévőt, hogy barangolja be a már felszentelt épületet. Így szabadon betekintést nyerhettünk a Szent Rozália Szolgálat színpompás bölcsödéjébe, a nappali ellátás tágas klub helységébe, s megtudhattuk, hol zajlik a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés koordinálása.

A délelőtti ünnepség zárását követően meghívták a jelenlévőket a délután 15.00 -kor kezdődő

Szeged első Rozália Kulturális Fesztiváljára, mely ebben az évben méltó folytatása volt a Rozália ház szentelésének. A színvonalas szabadtéri rendezvényt Szaplonczay Miklós parókus úr nyitotta meg, s idézte fel a Rozália kápolna múltját, s e múlt idéző gondolatok után a felújított Lechner teret Dr. Binszki József várospolitikai alpolgármester adta át, s beszélt a térrel kapcsolatos jövőbeni terveiről. A fesztiválon Bullás Mária költő, üveg és ikon festő képei között sétálhattak az arra járók, de a mozgásra vágyók sem maradtak program nélkül. Tóthné Csompilla Márta a Szent Rozália Szolgálat nappali ellátásának vezetőjével és Szél Anikó szenior örömtánc oktatóval vehettek részt egy bemutató szenior örömtánc órán idősek és fiatalok egyaránt. A komolyzenét kedvelők az AranyEzüst Quartett professzionális koncertjét hallgathatták meg, s a liturgikus zenére vágyók tisztelet jegyet kaptak a Rozália kápolnába a Szent Efrém Férfi kar koncertjére, mely után egy alkonyati istentisztelet adott méltó zárást a fesztiválnak.

Írta: Horváth Anita a Szent Rozália Szolgálat dolgozója